Åpning av Bjørnsonfestivalutstilling 6.september

29. august 2023
Maret a sara (kopia)

Velkommen til åpning av Bjørnsonfestivalutstillingen onsdag 6.september kl.16.00.

Årets festivalutstiller er Máret Ánne Sara.

Máret Ánne Sara (1983, Sámi) bor og jobber i Kautokeino (Norge). Hun studerte engelsk språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø, Urfolksjournalistikk ved Sami University College, Kautokeino, og Kunst og illustrasjon ved Arts University i Bournemouth, Storbritannia.
I Kautokeino utdannet hun seg også til produktdesigner og var sjefredaktør i det samiske ungdomsmagasinet Š Nuoraidmagasiidna. Máret Ánne Sara er initiativtaker og kunstnerisk leder for det samiske kunstnernettverket Dáiddadállu.

Hennes kunstneriske arbeid har vært vist på utstillinger siden 2003. Hun ble internasjonalt kjent gjennom sin deltakelse i documenta 14 med sitt kunstprosjekt Pile o’ Sápmi.
Som kunstner, forfatter og journalist, fokuserer Máret Ánne Sara på undertrykkelsen av urfolk i perspektivet av ny skandinavisk kolonialisme.
Arbeidene hennes omhandler konsekvent en refleksjon av, og overlevelsen til urfolkssamisk kultur og filosofi. Med en underliggende politisk motivasjon tar hennes praksis ofte for seg den umiddelbare opplevelsen av den samiske kulturen og de reelle eksistensielle truslene som de og deres levebrød står overfor. Hun ser kunst, i tillegg til journalistisk arbeid, som en annen form og mulighet for sosial kommunikasjon. Máret Ánne Sara kommer selv fra en reindriftsfamilie. Hun var en del av en gruppe kunstnere som dannet den samiske paviljongen i 2022 på Venezia-biennalen.

Kunstnerens hjemmeside

Bjørnsonfestival 2023

Foto : Marie Louise Somby/Árvu
Utstillingen er gjennomført med Regionale prosjektmidler fra KIN og prosjektstøtte fra Kulturrådet.
MRK mottar driftsmidler fra Møre og Romsdal Fylkeskommune og Molde Kommune.