14. juli 2025 13:30

Åpningsmottagelse av Joar Nango som festivalkunstner på Moldejazz

Joar Nango presenteres som festivalkunstner på Moldejazz 2025

Foto: Arne Terje Sæther, KASAVI
Foto: Arne Terje Sæther, KASAVI

Åpningsmottagelse for Moldejazz og åpning av prosjektet “Jeg fant en vegg i lungene mine” av Joar Nango
Sted: Storyville-salen på Plassen eller taket på Plassen hvis fint vær

Jeg fant en vegg i lungene mine er et sirkulærøkonomisk bakgårdseksperiment – et møte mellom ruiner og fremtid.

Prosjektet springer ut av Joar Nangos kunstneriske praksis og samiske bakgrunn – og bygger på en filosofi om å bruke det man har, ta vare på det som finnes, og lytte til sted og materialer.

Materialene kommer fra det tidligere psykiatriske sykehuset på Oppdøl, utenfor Molde. Bygget er revet, men noe av materialet ble reddet – fem takstoler, en takgesims av kobber, en klebersteinovn, en steintrapp og et veggmaleri av Moldes første billedkunstner Oliver Sylthe. Alt dette pustes det nå nytt liv i – i en glemt bakgård midt i Molde sentrum og inne på Kunsetsenteret.

Takstolene er gjenbrukt og omformet til et luftig eventrom i det som på folkemunne kalles Hølet – rommet mellom Die Tankstelle og trappa på Plassen. Her jobber Nango og teamet hans med å bygge videre gjennom hele festivalen. Installasjonen vokser dag for dag, og blir ramme for ulike arrangementer som på ulikt vis handler om sirkulær økonomi og om å ta vare på det man har.

Parallelt i gallerirommet på Plassen vises en restaurert keramisk veggfreske laget av Oliver Sylthe i 1960. Verket, som en gang prydet fasaden på A og B-paviljongen på det gamle sykehuset på Hjelset, viser fiskarbonden – en arketyp fra kyst og innland. Nå får fresken nytt liv, ledsaget av et nyskrevet dikt av Molde-poet Endre Ruset.

Med dette prosjektet henvender kunstneren seg til lokalhistoriske fortellinger om Molde og historier om fortid og nåtid. Prosjektet innbyr videre til diskusjoner om hva vi tar vare på og hvordan historiske bygninger og gammelt håndverk spiller en viktig rolle opp i mot dagens riv og kast-mentalitet og for å formidle kontinuitet og kulturarv til oss alle sammen.

Begge visningsstedene blir levende laboratorier under festivalen:
Kunstsenteret som et folkelig, sirkulærøkonomisk konservatorium for å bevare og aktivere Sylthe-verket.
Hølet som et skapende rom i stadig forandring – hvor materialene bearbeides, forvandles og gis ny mening.

Festivalkunstner presenteres i et samarbeid mellom Moldejazz og Møre og Romsdal Kunstsenter

Joar Nango (f.1979) er født i Alta, men er også oppvokst i Molde. Bosatt nå i Tromsø. Arbeidet hans utforsker grensen mellom kunst og arkitektur og involverer ofte publikum i installasjonene hans. Han er utdannet arkitekt fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) (2008). Nango har stilt ut internasjonalt på en rekke store arenaer, blant annet Documenta 13, Chicago Art Biennale og Nasjonalgalleriet i Canada. I 2010 var han med på å grunnlegge det idealistiske arkitektkollektivet Felleskapsprosjektet å Fortette Byen (FFB), og i 2020 var han festivalutstiller under Festspillene i Bergen. I 2024 mottok han Kurt Schwitters-prisen i Hannover, som er en av Europas største kunstpriser.