06. september — 22. oktober 2023

Máret Ánne Sara
Bjørnsonfestivalutstilling 2023

Maret a sara (kopia)

Utstillingen har utvidet åpningstid i festivaluken 6-9.september
kl.11-20.00og ved de festival arrangement som holdes inne i galleriet.

Detaljer om festivalukens program

Årets festivalutstiller Máret Ánne Sara (1983, Sámi) bor og jobber i Kautokeino (Norge). Hun studerte engelsk språk og litteratur ved Universitetet i Tromsø, Urfolksjournalistikk ved Sami University College, Kautokeino, og Kunst og illustrasjon ved Arts University i Bournemouth, Storbritannia.
I Kautokeino utdannet hun seg også til produktdesigner og var sjefredaktør i det samiske ungdomsmagasinet Š Nuoraidmagasiidna. Máret Ánne Sara er initiativtaker og kunstnerisk leder for det samiske kunstnernettverket Dáiddadállu.

Hennes kunstneriske arbeid har vært vist på utstillinger siden 2003. Hun ble internasjonalt kjent gjennom sin deltakelse i documenta 14 med sitt kunstprosjekt Pile o’ Sápmi.
Som kunstner, forfatter og journalist, fokuserer Máret Ánne Sara på undertrykkelsen av urfolk i perspektivet av ny skandinavisk kolonialisme.
Arbeidene hennes omhandler konsekvent en refleksjon av, og overlevelsen til urfolkssamisk kultur og filosofi. Med en underliggende politisk motivasjon tar hennes praksis ofte for seg den umiddelbare opplevelsen av den samiske kulturen og de reelle eksistensielle truslene som de og deres levebrød står overfor. Hun ser kunst, i tillegg til journalistisk arbeid, som en annen form og mulighet for sosial kommunikasjon. Máret Ánne Sara kommer selv fra en reindriftsfamilie. Hun var en del av en gruppe kunstnere som dannet den samiske paviljongen i 2022 på Venezia-biennalen.

Kunstnerens hjemmeside

Billetter Bjørnsonfestival

Foto : Marie Louise Somby/Árvu

I det store gallerirommet vises et utvalg av skulpturer og trykk. I det mindre gallerirommet vises NRK Kunstnerliv- Máret Ánne Sara og en portrettfilm om kunstneren, laget av OCA i anledning av Veneziabiennalen 2022.

Utstillingen er gjennomført med Regionale prosjektmidler fra KIN og prosjektstøtte fra Kulturrådet.
MRK mottar driftsmidler fra Møre og Romsdal Fylkeskommune og Molde Kommune.