04. september — 05. oktober 2024

Karin Augusta Nogva
Bjørnsonfestivalutstilling 2024

Bjørnsonfestivalen, i samarbeid med Møre og Romsdal Kunstsenter, er stolte av å presentere Karin Augusta Nogva som festivalkunstner i 2024.

Med inspirasjon fra tradisjoner og kultur i Japan, vil Karin Augusta Nogva i denne utstillingen kombinere papirutskjæring, grafikk, performance, videoverk og design.

Hun jobber videre med naturmangfold og naturvern som sentrale tema. Den performative menneskefuglen “Fuglevokteren” kan du oppleve på åpningsseremonien til festivalen. Denne “vokteren” fungerer i kraft av sin tilstedeværelse som fuglenes stemme i møte med utbygging av urørt natur. Den har vært et pågående prosjekt for kunstneren de fire siste årene, og har blitt vist blant annet på Høstutstillingen, Kunstverket Galleri og MUNCH. Rødlista med de utrydningstruede fugleartene som hun leser opp og “vokter”, har hun blant annet gitt til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

Det nye verket “Fuglekabinett” vises i Møre og Romsdal Kunstsenter. Dette stammer fra “Fuglevokteren”. Begge disse verkene er utviklet som et svar på motstanden mot utbyggingen av vindkraftverk på Haramsøya i 2020-2021. Med kunst og aktivisme er formålet å belyse og adressere situasjoner der lokalsamfunn og faglig argumentasjon om naturmangfold blir oversett i politiske prosesser.

Karin Augusta Nogva (f. 1976 i Ålesund) er oppvokst på Skuløy, naboøya til Haramsøya, og er nå bosatt i Ålesund. Hun har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen, i tillegg til grafikkutdanning fra Edinburgh College of Art. Nogva har vært med å etablere Aggregat kunstnerverksted og Mottaket i Ålesund. Hun har stilt ut ved en lang rekke gallerier, institusjoner og festivaler i hele Norge. I 2019 mottok hun fylkeskulturprisen i Møre og Romsdal. Hun har utført en rekke offentlige utsmykninger og hennes kunst er innkjøpt av blant annet Kunnskapsdepartementet og Trondheim kommune.

Utstillingen er realisert med støtte fra Møre og Romsdal Fylkeskommune og Molde Kommune. Takk til Bjørnsonfestivalen for samarbeid.
Foto: Mateo R. Christensen