25. november 2021 — 16. januar 2022

HC Gilje
Light shifters

Årets siste utstilling åpnet 25.november og kan oppleves til 16.januar.

“Kroppen er målestokk for hvordan vi opplever tid. Vi kan ikke observere tid i seg selv, vi kan bare observere hendelser og sammenligne dem. Tid er definert gjennom regelmessige gjentatte bevegelser, som tikkelyden på en klokke, sykluser av dagslys, skiftende årstider. Enhver vanlig rytme gir en følelse av at tiden går, og dermed kan lette bevegelser og lyd påvirke vår opplevelse av tid.”
HC Gilje – i boken Conversations with Spaces/ Uten tittel forlag 2017

Boken om HC Giljes kunst kan bestilles her http://www.utentittel.no/stor/p4/HC_Gilje%3A_Conversations_with_Spaces.html

Kropp, lys, persepsjon, tid… og kunst som krever av oss at vi er fysisk tilstede.
Som årets siste utstilling, avrunder Light Shifters året som gått og sammenfatter samtidig på en fin måte MRKs utstillingsprogram, som har kroppen og ulike aspekter av det kroppslige som et underliggende tema i 2021.

HC Gilje har utviklet tre nye arbeider for utstillingen i Molde!
Et av de vises i det nye prosjektgalleriet, et henger oppe under taket i foajé i 3.etg, ved entré til galleriet, og kan sees fra Kafé Kurt og trappen, og for et av arbeidene, har kunstneren tatt i bruk det store galleriets takvindu sjakt. Det arbeidet, blir først synlig etter galleriets stengningstid, på utsiden av Plassen, rett ovenfor galleriets plassering.

I store galleriet vises
In transit en repeterende lyspuls som beveger seg gjennom rommet gjennom en serie med hvite rammer. Rammene nærmest skrus av og på i det lyset beveger seg over dem, samtidig som langsomme skygger av rammene forflytter seg gjennom rommet.
Installasjonen er en stille dramatisering av rommet, men like mye en slags tilstand man kommer inn i., og den inviterer publikum til å utforske det ved å bevege seg rundt og mellom rammene. På grunn av installasjonens repeterende karakter kan det oppleves som å gå inn i rommets tilstand, en liten tidslomme.

Installasjonen er tilpasset MRKs galleri. in transit ble første gang laget for Giljes første separatutstilling på Wood Street Galleries i 2012, Pittsburgh; USA
Deretter er den blitt presentert i ulike versjoner de siste ti årene, tilpasset plassene på:
Almost Cinema (vooruit), Ghent, Belgium, Kulturkirken Jakob, Oslo,
Kristiansand Kunsthall, Kristiansand, Signal Festival Prague, Czech Republic
Chroniques Festival, Marseille, Frankrike og Visningsrommet USF i Bergen.

HC Gilje (født 1969) er en norsk kunstner som jobber med sanntidsmiljøer, lys, installasjoner, live performance, scenografi og enkanals video.
Gilje har presentert sitt arbeid gjennom forskjellige arenaer over hele verden: på konsertlokaler, teater- og kinolokaler, gallerier, festivaler. Som f.eks arbeidet The Rise and Fall 2 , et verk som gikk i dialog med strukturen på Fjordsenter bygget, og var en del av Festival of Light Art Geiranger, våren 2021, eller med en lysinstallasjon i den tidligere hovedavdelingen til folkebiblioteket i Oslo, aka Det Gamle Biblioteket, som en del av den store fotoutstillingen/festivalen Oslo Negativ. Mer enn 7000 besøkende såg hans arbeider under Oslo Negativ i oktober.
Han samarbeider også med andre om teaterproduksjoner som senest Nye Krigere, Pål Bøyesen og Future Daughter/Øystein Fjeldbo, ved Rosendal Teater i Trondheim Mars 2021, der Gilje stod for lysdesign og video og scenografi.HC Gilje har også presentert sine arbeider gjennom flere internasjonale DVD-utgivelser, inkludert 242.pilots live i Bruxelles på New York-etiketten Carpark og Cityscapes on the Paris -merke Lowave. Han var medlem av video-impro-trioen 242.pilots, og var også den visuelle motoren til dansekompaniet Kreutzerkompani.
I 2006 initierte Gilje forskningsprosjektet «Conversations with Spaces» hvor han utforsker hvordan audiovisuell teknologi kan brukes til å transformere, skape, utvide, forsterke og tolke fysiske rom. http://hcgilje.com/

Link text

Utstillingen er gjennomført med støtte til kunstneren fra Bildende Kunstneres Vederlagsfond BKV og Regionale Prosjektmidler gjennom KIN/Kunstsentrene i Norge.

MRK drives med støtte fra Møre og Romsdal Fylkeskommune og Molde Kommune.