20. oktober — 20. november 2022

Karianne Stensland
KS/KS

Videostill
KS / KS

KSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKS	Kunstnerskapet til Karianne Stensland og Kurt Schwitters har ved første øyekast lite til felles med hverandre. Bortsett fra like initialer. En K og en S. KS. I utstillingen KS/KS henger Stensland seg i skjorta på en av de store. Kurt Schwitters er nok aller mest kjent for sitt særegne Merz-univers, og mindre kjent for sine landskapsmalerier, eller brødbilder, som noen kaller det. De mange landskapsmaleriene Schwitters malte under oppholdet sitt på Hjertøya, utenfor Molde på 1930-tallet, som ble byttet mot mat, klær, sko og andre livsnødvendige ting.

I en fersk film møter Stensland fire eiere av Kurt Schwitters sine landskapsmalerier. I filmen får vi vite historien om hvordan maleriet havnet hos eieren, hva maleriet betyr for dem, og litt omkring verdien av det.


KSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKS	I KS/KS leter jeg, Karianne Stensland, etter kunstverk, mesterverk, og det som ligger midt mellom. Kanskje aller mest det som ligger midt mellom. Det som ligner på noe vi har sett før. Og kan hende kommer det noe nytt ut av etterligningen, parafrasen, appropriasjonen. Kommer vi oss unna historien? Henger den ved oss som en klebeånd? Er det noe nytt å skape der ute? Hallo! Er det noe nytt å si her inne?

- Jeg synger «pisse i skyggen av et tre» siden jeg har diktet videre på Schwitters dikt «piss puss piss pass». Det er fin rytme i det diktet, og jeg vil fortsette rytmen og dikter videre.

Pisse i skyggen av et tre sola brenn svetten renn ned i knusktørr mold

Det fins kunst som aldri blir enset, kunst ingen dåner av, kunst ingen sukker over, men som likevel betyr noe for noen. Det kanskje handler KS/KS om. Eller så vet jeg ikke så mye hva det handler om. Jeg kan i hvert fall ikke forklare det nå. Kanskje om et år eller så. Eller aldri. Høyst sannsynlig aldri. 


KSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKSKS	


Utstillingen KS/KS vil blant annet bestå av video, tegning, skulptur.

Karianne Stensland (f. 1969) arbeider i flere ulike media men er kanskje mest kjent for sine video- og performanceverk. Hun har mastergrad fra Kunstakademiet i Trondheim , og har før det studert ved St. Petersburg State Theatre Arts Academy i Russland, og Nordland Kunst- og Filmskole i Kabelvåg, Lofoten.
I årene 2002 til 2007 var hun en del av kunstnergruppen High Heel Sisters som var et et samarbeid mellom Karianne Stensland, Anna Linder, Malin Arnell og Line S. Karlström.Hennes arbeider er vist ved en lang rekke museer, kunsthaller og gallerier i Norge og internasjonalt, blant andre Trondheim Kunsthall, Royal British Society of Sculptors, Kunstbanken Hedmark 2020 og senest på Nasjonalmuseets åpningsutstilling i 2022 og i gruppeutstillingen Fremfor ligger fremtiden på Kunstnerforbundet der hun seneste tiden har hatt atelier. I 2014 ble hun tildelt 10-årig Statlig kunstnerstipend fra Norsk Kulturråd.

Foto: Videostill, 2022 © Karianne Stensland