18. mars — 01. mai 2022

Ina Wudtke, Dieter Lesage, Thomas Kilpper
The Paris Commune and Beyond #1 Kommunens dager

Møre og Romsdal Kunstsenter Molde, MRK har gleden av å presentere et prosjekt av og med de berlinbaserte kuratorene/ kunstnerne Ina Wudtke, Thomas Kilpper og den belgiske filosofen Dieter Lesage.

Videostill fra Performance for Two Voices and a Turntable av Ina Wudtke og Dieter Lesage

Velkommen til åpning av ny utstilling 18.mars kl.19.00!

I 1871 inntok Pariskommunen, et folkestyre, den politiske scenen og styrte staden Paris i 72 dager fra 18.mars til 28.mai.

Prosjektet The Paris Commune and Beyond viser til dette historiske landemerke som utgangspunkt for et prosjekt som minnes en historisk begivenhet, men som også reflekterer over en rekke av samtidens sosiale spørsmål, problemstillinger og konflikter.
Prosjektet består av tre deler som fletter seg sammen og refererer til hverandre. Utstilling, publikasjon og diskusjon/samtale på nett.
Som et utstillings- og diskursprosjekt tar det sikte på positive impulser og ettervirkninger av våre elementære spørsmål om sosialt liv på tvers av landegrenser. Utstillingen i Molde var planlagt til 2021, samme år som 150 års jubileet for Pariskommunen, grunnet situasjonen med Covid-19 og restriksjonene knyttet til det, måtte alt utsettes videre til våren 2022.
Vi feirer151 års jubileet, med en utstilling der tema og innhold fortsatt er lika relevant som i 1871.


Kommunens dager

Tittelen på Ina Wudtkes utstilling Kommunens dager refererer til et skuespill den tyske dramatikeren Bertolt Brecht skrev i samarbeid med Margarete Steffin og Ruth Berlau. Skuespillet er basert på Steffins egen oversettelse av Nordahl Griegs drama Nederlaget. Grieg, som alltid kjempet for sosial rettferdighet, var en overbevist kommunist og deltok i kampen mot fascismen. Nederlaget handler om Pariskommunen, men gjenspeiler det han selv opplevde i 1937 under den spanske borgerkrigen.

Ved å bruke tekstene sine i kampen mot fascismen fulgte både Brecht, Steffin, Berlau og Grieg oktoberrevolusjonens motto «kunst som våpen». Grieg besøkte Brecht og Steffin da de levde i eksil i Danmark etter å ha flyktet fra Nazi-Tyskland. I Danmark begynte Brecht og Steffin å samarbeide med Berlau, som var en dansk forfatter og skuespiller. Kort etter Griegs besøk begynte Steffin å oversette Griegs skuespill Nederlaget til tysk, og Brecht ga ut enkelte deler av oversettelsen i den tysk-sovjetiske eksiljournalen Das Wort. Etter krigen skrev Brecht og Berlau sin egen versjon basert på Griegs tekst, slik den var blitt oversatt av Steffin, kalt Die Tage der Commune («Kommunens dager»). I 1966 ble både Griegs originalutgave og bearbeidelsen til Brecht, Steffin og Berlau produsert for TV i Øst-Tyskland og Norge.

På Møre og Romsdal Kunstsenter vil Ina Wudtke sette opp en installasjon med tekstiler og rekvisitter basert på scenografien til en scene fra TV-oppsetningene av Die Tage der Commune og Nederlaget. Scenen viser samtalene etter at de revolusjonære tok makten i rådhuset i Paris. Bannerne som tidligere var blitt vaiet gjennom byens gater, pryder nå rådhusets vegger med slagord om pressefrihet, stemmerett og forsamlingsfrihet. Videoer med de to TV-oppsetningene er en del av installasjonen.

I Black Box-rommet vises en video fra 2021 med Ina Wudtke og den belgiske filosofen Dieter Lesages performance på Brecht-Haus i Berlin, kalt Parlamentet og kommunen: En filosofisk performance for to stemmer og en platespiller. For enkelte filosofiske stemmer er Pariserkommunen det motsatte av parlamentet: Folk ble ikke representert, men deltok heller i et direkte demokrati.
Det kan imidlertid hevdes at Pariskommunen var et forsøk på å innføre et radikalt parlament, for et parlament må være radikalt hvis det skal være representativt. Heller enn å oppheve parlamentet må vi radikalisere det. I sitt performative foredrag argumenterer Dieter Lesage og Ina Wudtke for en radikal tilnærming til parlamentet, og da i motsetning til antiparlamentarismen til blant andre forfatterkollektivet Comité invisible («Den usynlige komité») og Alain Badiou.
Som et tredje verk vil Ina Wudtke også stille ut sin installasjon Utkast til en fremtidig utgave, som viser til bøker som Brecht skrev i samarbeid med andre. Selv om det kun er Brecht som står oppført som forfatter, vet vi at de ble samskrevet, med viktige bidrag fra blant andre Margarete Steffin, Ruth Berlau og Elisabeth Hauptmann. Gjennom dette verket ønsker Wudtke at vi skal bli mer klar over kvinnelige medforfattere som alt for ofte blir skjøvet til siden og ignorert.

Kuratering inngår også som en naturlig del av Thomas Kilpper og Ina Wudtkes kunstneriske virke. I 2006 grunnla Kilpper utstillingsrommet after the butcher for å promotere samtidskunst og ta opp sosiale spørsmål. I 2015 ble Wudtke også med på dette prosjektet, og siden 2020 har duoen gitt ut butchers blätter. Thomas Kilpper har bidratt der med et trykk av et tresnittsportrett på tekstil av forfatteren Louise Michel, en av de feministiske deltagerne i Pariskommunen.

butchers blätter nr. 3 utgis separat på tysk og engelsk i mars 2022, både på nett og i en papirutgave. Utgivelsen inneholder Dieter Lesages performancetekst ( Parlamentet og kommunen: En filosofisk performance for to stemmer og en platespiller ) samt bidrag fra Andreas Siekmann og Ina Wudtke. Den lanseres på tysk og engelsk på nettsidene til after the butcher og Møre og Romsdal Kunstsenter. I tillegg vil utgivelsen presenteres på utstillingen i en papirutgave på tysk og engelsk.


Ina Wudtke, Worker Writers / Arbeiterschriftsteller:innen

Boklansering og nettsamtale 5.april 2022

Bildet som tegnes av Weimarrepublikken, dreier seg gjerne om en liberal stat som la vekt på den enkeltes frihet til å legge opp livet sitt. Derimot har det kollektive virket til arbeiderbevegelsen, og til de kunstnerne som lot seg inspirere av denne bevegelsen, stort sett gått i glemmeboken. Med Worker Writers / Arbeiterschriftsteller:innen ønsker Ina Wudtke at antifascistiske arbeidere generelt, og arbeiderforfatteren Margarete Steffin spesielt, skal få sin rettmessige plass i historien. Denne tospråklige utgaven (engelsk og tysk) dokumenterer Ina Wudtkes kunstneriske arbeid med arbeiderforfattere, med bidrag fra Gerhard Wolf, Nora Sternfeld, Margarete Steffin, Ariane Müller og Dieter Lesage. Det er image-shift i Berlin som står for bokens grafiske design.

Oversettelser til Norsk av Stig Oppedal

Prosjektet i Molde er mulig å gjennomføre med støtte fra ordningen Gjesteoppholdstøtte for arenaer fra Kulturrådet.
MRK er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune og Molde Kommune.

Publikasjonene som produseres av After The Butcher er finansiert med midler fra Senatsverwaltung für Kultur und Europa /BERLIN .

OM DELTAGERNE
Ina Wudtke er en konseptkunstner og kurator (f. 1968). Det forskningsbaserte arbeidet hennes undersøker hegemoniske politiske diskurser og styrker motdiskurser om aktuelle saker som kjønn, arbeid, boligpolitikk og kolonialisme. Sammen med Dieter Lesage skrev hun boken Black Sound White Cube (Wien: Loecker, 2010). I 2011 slapp hun et konseptalbum om gentrifisering kalt The Fine Art of Living, om bortvisningen av lavinntektsleieboere fra ulike bykjerner. I 2018 ga hun ut en bok med samme tittel, som handlet om hennes kunstneriske arbeid med boligspørsmål (Berlin: Archive Books). Fra 2018 til 2020 jobbet hun som kunstnerisk forsker for documenta-professoren Nora Sternfeld ved Kunsthochschule Kassel. I februar 2022 ga hun ut den nyeste boken sin, kalt Worker Writers / Arbeiterschriftsteller:innen from / von MASCH to / bis Greif zur Feder (Berlin: Motto Books). Ina Wudtke har bodd i Berlin siden 1998.

Dieter Lesage er en belgisk filosof, forfatter og kritiker. Han studerte filosofi på KU Leuven (1984–88) og EHESS i Paris (1988–90). I 1993 tok han doktorgraden sin på filosofisk institutt ved KU Leuven. Lesage var gjesteforeleser på Willem De Kooning-Academie i Rotterdam (2003–5) og på kulturteoretisk institutt ved Leuphana Universität Lüneburg (2007). Tekstene hans har vært å se i journalene Springerin, Afterall, e-flux journal, De Witte Raaf, Kulturrisse, Open, Agalma, Domus, Cairon, Maska og Vector. Lesage har virket som professor i politisk teori, filosofi og kunstnerisk forskning på RITCS i Brussel siden 2006. Han har bodd i Berlin siden 2007.

Thomas Kilpper ble født i 1956 i den tyske byen Stuttgart. Hans virke som kunstner og kurator fokuserer på historie og politikk, med en iver som tar opp tråden fra 1960-tallet. Kilppers strategi er å jobbe med gamle bygninger som skal rives: Ved kun å bruke materialer han finner på stedet, lager han kunst ved hjelp av tresnitteknikker, heller enn bare å kutte opp trematerialene. Forskning er et grunnleggende verktøy i praksisen hans, og resultatet er som regel en kunstnerisk intervensjon i politikk og historie. Kilpper kombinerer dermed et utpreget konseptuelt grunnlag med høy teknisk ferdighet for å lage slagkraftige og høyst tilstedeværende bilder. Han bor og arbeider i Berlin. Sammen med Ina Wudtke driver han after the butcher, et utstillingsrom for samtidskunst og sosiale spørsmål.